Korisnički alati

Site alati


user:nlovric

Ja i glagoljica

Vinodolsko‐baśćansko porijeklo

Prijepis s početka 16. stoljeća zakonika vinodolske općine Novi grad od 6. siječnja 1288. po julijanskome kalendaru

Po baki Mariji Vrkljan u Rupama rođenoj Crnić po tako zvanoj majki potječem iz srednjevijekovne vinodolske općine Grižane a po djedu Mihovilu Lovriću po tako zvanome otcu potječem iz Baške. Odrastao sam u Zagrebu kod prabake Katarine Crnić u Grižanima 1889. SEV rođene Malinarić i bake Marije Vrkljan rođene Crnić. Katarina Crnić rođena Malinarić govorila je štokaviziranom čakalštinom a umrla je oko studenoga 1992. SEV, kada mi je bilo 13 godina po rođenju. To je i jedina osoba koju sam ikada čuo da govori većinom čakalštinom. Ne samo da nisam nikoga drugoga čuo da govori bar većinom čakalštinom nego sam uočio i da jezikoslovci taj jezik nazivaju „čakavica” iako je on po Katarini Crnić rođenoj Malinarić meni poznat kao „čakalština”. Glagoljica, stoga, za mene predstavlja pramaterinje pismo kojime je zapisan i moj pramaterinji jezik.

Commodore 64C na hrvatskoj uglatoj glagoljici

Commodore 64C identičan mome s desnoga boka

1993. SEV, s 13 godina po rođenju, naučio sam hrvatsku uglatu glagoljicu pa sam svoj Commodore 64C nekoliko mjeseci prije ili poslije kolovoza 1993. SEV preprogramirao tako da za ekranski prikaz koristi tu glagoljicu. Oko početka kolovoza 1993. ili početka kolovoza 1994. SEV, počeo sam učiti i hrvatsku rukopisnu glagoljicu.

Glagoljički nadgrobni spomenici u Belgradu

Pogled na crkvu u Belgradu iz Grižana

Kolovoza 1998. ili kolovoza 1999. SEV, tragajući za grobom svoga prapradjeda Alojza Crnića koji je, koliko je meni poznato, pokopan na mjestnome groblju u Belgradu, na tome sam groblju naišao na 3 naizgled neoznačena kamena nadgrobna spomenika. S obzirom da na niti jednome od ostalih starijih nadgrobbnih spomenika nisam pronašao ime Alojz Crnić, vratio sam se do neoznačenih pa ih proučio iz neposredne blizine pa prepoznao obrise 2 i pol glagoljičkih slova. Potom sam uočio da spomenici sadrže niz kraćih usjeklina koje odgovaraju dijelima glagoljičkih slova. S obzirom na stupanj izlizanosti uklesanoga sadržaja, zaključio sam da su spomenici stari preko 1.000 godina. Povijestničare sam oko 2013. SEV upozorio na postojanje tih spomenika no naišao sam na zid šutnje.

Vinčanski znaci u glagoljici

Tablica znaka vinčanskoga pisma

2016. SEV sam se prvi puta susreo sa vinčanskime pismom pa predpismom Lepenskoga vira i trokutastom glagoljicom. Vinčansko je pismo navodno nastalo oko 5.500 godina prije Krista. Oko 4 dana kasnije, uzporedbom znaka vinčanskoga pisma koristeći podpunie ili/i točnije tablice i sa znacima hrvatske trokutaste glagoljice i sa znacima hrvatske uglate glagoljice, odkrio sam da vinčansko pismo i hrvatska trokutasta odnosno hrvatska uglata glagoljica sadrže nekoliko podjednakih znaka koji se u jednome pismu u odnosu na druga ili uopće ne razlikuju ili su okrenuti za 90° ili 180° ili su zrcaljeni vodoravno ili uzpravno.

Doticaj

user/nlovric.txt · Zadnja izmjena: 2019-03-17 23:51:32 od Neven Lovrić